Máme pro vás super produkty z kokosu pro zdraví i krásu.


PROHLÉDNOUT!

Jak udělat domácí kokosový olej?

Jak udělat domácí kokosový olej? 4.25/5 (85.00%) 12 votes

jak-vyrobit-olejOtázka zní: jak vyrobit kokosový olej doma? Zkusme si tedy připravit panenský kokosový olej svépomocí v domácnosti. Ale i to se dá několika způsoby, a sice:

  • fermentace
  • ohřívání
  • zpracování za studena

Není to těžké, pokud máte čerstvé zralé kokosové ořechy. Kromě úspory peněz budete mít i dobrý pocit z použití ručně vyrobeného oleje!

První metoda – přírodní kvašení (fermentace)

Začněte raději s malým množstvím a pokud budete spokojeni s výsledným produktem, můžete se pustit do větších množství. Postupujte takto:

1. Vezměte dva nebo tři kokosové ořechy a odstraňte z nich slupky a skořápky. Šťávu z kokosového ořechu dejte do nádoby.
2. Seškrábejte dužinu a naplňte jí bavlněnou látku. Tu pak silnou stlačujte dlaní, abyste extrahovali kokosové mléko. Ponořte látku do kokosové šťávy, získáte tak ještě více mléka.
3. Zbývající šťávu z kokosu smíchejte se získaným mlékem a vše vlijte do průhledné skleněné nádoby. Ponechte při pokojové teplotě (až do 32 stupňů Celsia) přibližně 20 hodin.
4. Voda se usadí na dně. Nad vodou bude vrstva oleje a nad ní zas vrstva bílkovin bílé barvy. Můžete filtrovat olej, který bude bezbarvý, případně světle žlutý.

Druhá metoda – ohřívání

Extrahujte kokosové mléko jako při předchozí metodě. Potom pokračujte takto:

1. Kokosové mléko ohřívejte na mírném plameni. Nepřetržitě ho míchejte, jinak se spálí!
2. Směs začne houstnout a po nějakém čase se olej začne oddělovat. Míchejte dál dokud se voda neodpaří a pak oheň vypněte.
3. Poté, co olej vychladne, naplňte jím čistou a suchou skleněnou nádobu. Váš vlastní podomácku vyrobený kokosový olej je hotov! Můžete jej použít na pokožku, na vlasy a dokonce i na vaření.

VIDEO: Výroba domácího kokosového oleje ohříváním

Třetí metoda – zpracování za studena

Lisování za studena je něco jiného, než zpracování za studena. Při lisování za studena se na výrobu kokosového oleje nepoužívá teplo. Při zpracování za studena však ano. Postup je následující:

1. Vyřízněte kousky kokosové dužiny a opékejte je na varné desce, dokud se nezbarví do zlatova. Můžete tak učinit i v troubě.
2. Pokud máte hotovo, budete potřebovat vysokovýkonný odšťavňovač. Ten je potřebný pro extrahování oleje z opečené kokosové dužiny. Opečenou dužinu dávkujte do odšťavňovače v malých dávkách. Získáte tak krémový olej a také suchá kokosová vlákna.
3. Poté, co extrahujete všechny kousky sušené dužiny, proces opakujte se získaným suchým kokosovým vláknem. Dostanete další krémový olej. Veškerý tento získaný krémový olej pak nechte odstát několik hodin. Krém se usadí na dně nádoby a olej, který plave na vrchu, můžete filtrovat.

Vyberte si tedy metodu výroby kokosového oleje, která se Vám zdá nejlepší a nejpohodlnější. Začněte však s výrobou malého množství oleje, který je pak třeba použít do tří měsíců. Pokud se vám zdá, že v nádobě s olejem se zdržuje vlhkost, nechte ji pár dní odstát na slunci.

Lisování za studena je nejlepší způsob pro přípravu panenského kokosového oleje. Je tomu tak proto, že se při této metodě nepoužívá teplo. Olej si tak zachovává všechny užitečné živiny a sloučeniny. To však neznamená, že olej vyráběný fermentací, ohříváním, či zpracováním za studena je nekvalitní. Je jen nepatrně odlišný od oleje vyráběného lisováním za studena. A navíc, na rozdíl od převážné většiny kupovaných kokosových olejů, ten podomácku vyrobený je vždy lepší. Nejen proto, že je levnější. Je i čistší, bez různých přísad, konzervačních a chemických látek.

VIDEO: Výroba domácího kokosového oleje

Zdroj obrázku: Freeimages.com

Sdílejte článek, budeme rádi:

1 komentář: Jak udělat domácí kokosový olej?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *