Máme pro vás super produkty z kokosu pro zdraví i krásu.


PROHLÉDNOUT!

Jak vybrat dobrý a kvalitní kokosový olej?

Jak vybrat dobrý a kvalitní kokosový olej? 4.82/5 (96.36%) 11 votes

kokosJe dobrý i levný kokosový olej? Jak rozpoznat kvalitní? Je lepší s kokosovou příchutí, nebo bez? Nevím jak ty, ale my jsme měli vždy hoodně otázek týkajících se kokosových olejů. Když jsme pátrali po internetu a snažili najít odpovědi na naše otázky, dopadli jsme neúspěšně. Většina článků pouze popisuje výhody kokosák a … to je všechno. Tak jsme si řekli, že uděláme pořádný článek my. Odpovídá nám Marek Ďatko, specialista na kokosové produkty.

1. Jak si vybrat kokosový olej? Platí i u kokosových olejích rovnice, čím dražší, tím lepší?

Podle mě to není určující (ani při mnoha jiných produktech :-)), ale platí, že kvalitnější kokosové oleje (panenské) jsou dražší. Postup výroby při nich není tak automatizovaný jako u těch průmyslověji vyráběných (tzv. RBD kokosový olej). Důležitý je i fakt, že panenský kokosový olej se získává z dužiny čerstvých kokosů a nikoliv z Copra (usušené kokosové dužiny). Výtěžnost oleje z čerstvého kokosu je také menší než z Copra.

2. Jaký je rozdíl mezi kokosovým olejem s příchutí a bez příchutě?

Kokosový olej s chutí kokosu je panenský kokosový olej (virgin coconut oil) a bez příchutě je tzv. RBD – zkratka znamená: Refined, Bleached, Deodorized (tj rafinovaný, bělený, deodorovaný).

Hlavní rozdíly mezi těmito dvěma oleji jsou:

Panenský kokosový olej

Vyrábí se z dužiny čerstvých kokosů (optimál je cca do 4 hod. po sklizni). Neplatí to však při způsobu výroby tzv. „Suchou“ (DRY) metodou. V tomto případě se dužina osuší na slunci (resp. někteří výrobci ji suší v pecích). Větší část panenský kokosových olejů v Evropě je vyráběných povětšinou touto metodou. Při „mokré“ (WET) metodě (používá se čerstvá kokosová dužina) se za použití techniky „centrifugace“ (patří mezi nejšetrnější způsoby výroby) dokonce nevyvíjí teplota ani nad 38 stupňů Celsia, čili takový kokosový olej lze klasifikovat za RAW. Avšak z dužiny čerstvých kokosů umíme získat pouze cca 45% oleje z objemu dužiny (v přepočtu z 1000 kg dužniny získáme cca 450 kg oleje), čili automaticky cena za takový olej musí být vyšší. Kromě skvělé chuti mají panenské kokosové oleje i božskou aroma, doporučuje se kromě využití v kuchyni i pro použití na celé tělo (vlasy, pleť, odličovadlo, proti akné, bělení a čištění zubů, po holení, na opalování a po opalování a mnoho jiných možností).

RBD kokosový olej

Vyrábí se ze sušené kokosové dužiny (tzv. Copra). Abyste si to uměli představit, tak se jednoduše dospělý kokos přesekne a jeho dužina se nechá usušit na slunci nějakou dobu (resp. V pecích). Po vylisování z dužniny se olej dále chemicky rafinováním bílí a dělají se další úpravy, aby se zbavil příchutě, barvy a zápachu – prostě, musí se upravit aby byl vhodný ke konzumaci a ostatní využití. Z Copra se získává cca 60-70% oleje z objemu dužiny (v přepočtu z 1000kg dužiny získáme 600kg-700kg oleje). Využívá se hlavně v průmyslové výrobě (kosmetický a potravinářský průmysl). Konvenční produkty masové spotřeby, které obsahují kokosový olej, tak obsahují většinou RBD olej. Panenský kokosový by příliš navyšoval cenu, i když řešení by se našlo vždy. Využití hlavně v kuchyni (např. lidé, co nemají rádi aroma a chuť kokosu a chtějí ho používat, tak si mohou vybrat takový).

3. Co se týče příchutě. Platí, že čím silnější kokosová příchuť, tím je olej kvalitnější?

To bych neřekl. Většinou panenské kokosové oleje, které mají výraznější aroma a chuť, jsou vyráběny tzv. „Suchou metodou“. Tímto způsobem sice získáme panenský kokosový olej (lisování za studena bez dalšího chemického a jiného procesu), ale používá se pro jeho výrobu sušená kokosová dužina a díky tomu, že obsahují i ​​méně vlhkosti, tak mají i delší spotřebu. RAW panenský kokosový olej (vyrobený z fresh kokosů, procesem centrifugace) má mnohem jemnější konzistenci, aroma a chuť. Je vyroben šetrnější metodou, a proto je z mého pohledu kvalitnější právě tento.

4. Co dělat, když si člověk neumí zvyknout na kokosovou příchuť v jídlech?

Tehdy asi jedině sáhnout po RBD kokosovém oleji, ale člověk musí počítat s tím, že se vyrábí více „industrializovaně“. Pokud však mohu za sebe říci, tak já už tu chuť v jídlech ani necítím. Sice teď už prakticky nevařím (přesedlal jsem hlavně na RAW, zelenina, ovoce, ořechy), ale když si z času na čas něco osmahneme na pánvičce, tak spíše cítím jak se dané jídlo zjemní použitím kokosového oleje a dodá mu nezaměnitelnou esenci. Chuť je však vysoce subjektivní věc, takže nebudu mluvit za jiné – každý si na to musí utvořit vlastní názor.

5. Na co všechno je třeba koukat při výběru kokosového oleje?

Způsob výroby: zda je panenský (resp. Označení: virgin, nativ …) nebo RBD,
Způsob balení: to, že je sklo lepší, snad nemusím říkat :-),
BIO / nebio: vybral bych BIO,
Technika výroby: (centrifugace, fermentace, suché lisování), to opět pomůže zákazníkovi snadněji se rozhodnout. Odstřeďování patří mezi nejmodernější a nejšetrnější metody, při které se získává RAW kokosový olej,
Značka: v mém případě (jakož i při všem ostatním) je jeden z atributů výběru i profil značky. Více důvěřuji zaběhnutým firmám.

6. Proč bychom měli nahradit běžné oleje kokosovým?

Já jsem např. při zahájení s kokosovým olejem postupně vyřadil všechny konvenční rafinované oleje a také másla a jiné tuky. Určitě je pro mě imponující, že neobsahuje žádný cholesterol a jedna z podstatných vlastností kokosák je, že obsahuje nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým uhlíkovým řetězcem. Takové nasycené mastné kyseliny jsou schopny podporovat metabolismus, čímž umožňují snadnější trávit potravu a celkově z dlouhodobého hlediska mu umožňovat správné fungování a nezvyšují tzv. „Špatný cholesterol“. Je velmi důležité rozlišovat mezi nasycenými tuky s: krátkým, středně-dlouhým a dlouhým řetězcem.

Jelikož je kokosový olej k použití velmi širokospektrální, je určitě i velmi výhodné (z ekonomického pohledu) ho používat.

Akorát nedávno jsem si počítal kolik vlastně šetřím měsíčně tím, že si nekupuji: oleje, másla, margaríny, gely po holení, šampony, krémy na ruce a obličej, balzámy na rty atd. Toto vše a ještě pár věcí navíc jsem zaměnil za panenský kokosový olej. Člověk tím šetří čas, peníze a stejně i přírodu, neboť nekupuje desítky různých obalů, lahví a tubusů z různých plastů.

7. Jak uskladňovat kokosový olej? Není překážkou, když nám při větších teplotách zkapalní a pak při nižších opět ztuhne?

Klasická pokojová teplota je zcela ideální (kolem 20-23 stupňů Celsia). Mně nejvíce vyhovuje, když není olej ani tekutý, ani tuhý – něco mezi (např. Konzistence měkkého másla), snadno se tehdy nabírá a roztírá. Uskladňovat jej v lednici není na škodu, ale je pak zbytečně tuhý a těžko se seškrabává a nabírá. Při pokojové teplotě zcela v pohodě vydrží několik měsíců. Dokonce i v koupelně vydrží naprosto v pořádku pár měsíců (navzdory vlhkosti). U mě však málokdy vydrží více než měsíc :-). Uvědomme si, že jde o tropický olej, čili jeho „domovem“ je prostředí o třídu teplejší a kolikrát i vlhčí než máme ve střední Evropě.

8. Není třeba ho uskladňovat v lednici? Neškodí to jeho kvalitě?

Potřebné to není – ledaže bychom ho plánovali skladovat více než 2-3 roky. A ne, neškodí mu chlad.

9. Značek nabízejících kokosový olej stále přibývá. Setkali jsme se například s kokosovým olejem na vaření, který se prodává za velmi nízkou cenu. Je takový kokosový olej na něco dobrý?

Jak jsem zmiňoval výše – je to určitá alternativa pro lidi, kteří nemají rádi chuť nebo aroma kokosu, avšak měly by být ztotožněni s procesem jeho výroby (viz. výše). Pokud však narazíte na enormně nízkou cenu za kokosový olej, tak to může být podezřelé (resp. to může být jen způsob stažení pozornosti na danou značku prostřednictvím ceny – krátkodobě udržitelný marketing). Jelikož znám jeho celkovou cenotvorbu (z plantáže až do vaší kuchyně) a sleduji i vývoj cen ve světě, tak vím v jakých hladinách (s menšími odchylkami) se to může pohybovat, aby to bylo udržitelné – hlavně dlouhodobě.

10. Prozraď nám, kde všude můžeme kokosový olej v kuchyni použít? Kromě vaření. Můžeš nám dát i nějaký zajímavý recept?

Panenský kokosový olej má celkem vysoký bod varu (cca 175 stupňů Celsia) – RBD dokonce kolem 204 stupňů, čili je možné jej použít i na běžné smažení, nebo „osmahnutí“. Nicméně to neznamená, že je v pohodě s ním smažit vánočního kapra pro celou vzdálenou rodinu a sousedy na jeden krát :-). Na internetu jsou i názory, že by se s panenským kokosák nemělo smažit, ale to není podle mě pravda (na základě vlastní zkušenosti ještě z dob minulých). Má nižší bod varu než RBD, ale na příležitostné krátkodobé usmažení je zcela vhodný. Každopádně já jsem už toho názoru, že by se smažit nemuselo vůbec (resp. jen zcela příležitostně).

Tím pádem je škoda panenský kokosák použít jen tak, na takovou „spraženinu“. Z receptů je těžko vybrat jen jeden a hlavně v mém případě poslední měsíce je to úplně těžké, protože nevařím téměř vůbec. Takové, že polít kokosovým olejem zeleninový salát s tahini a avokádem nelze asi považovat za recept, či? :-). A mezi mé favority patří určitě „Domácí bramborovo-kokosová kaše s kokosovým olejem“:

Potřebujeme:
– Čerstvé brambory,
– Sůl (já nedávám, ale pokud někdo potřebuje, tak himalájskou),
– Kokosový olej,
– Kokosové mléko.

Postup:
Brambory nakrájíme, uvaříme (resp. Spaříme, pokud máte parní hrnec), dáme do velké mísy (přidáme tu sůl, kterou já nepoužívám :-)), podlijeme kokosovým mlékem (nejlépe doma vyrobeným) a Miage, tedy mixujete abyste dostávali postupně kašovitou hmotu. V té předposlední fázi přiléváte 1-2 PL kokosového oleje (předtím ho trochu roztaví) a domixujete … a měla by vám vzniknout opravdu vláčná a jemná bramborová kaše. Bon Appétit :-).

No a jak využít olej v kuchyni kromě vaření? Můžete si kokosový olej natřít i na pečivo (pokud jej konzumujete), přilít do salátů, smoothies, čaje, kávy atd. Já jsem za to, aby si člověk zkoušel, co mu vyhovuje a co chce ochutnat. Pak si bude vědět objektivně sestavit seznam využití právě pro sebe samého.

11. Kokosový olej je oproti běžnému oleji dražší. Ale jeho využití je velmi všestranné. Kde všude by si jej doporučil používat kromě kuchyně?

Kromě kuchyně má velmi bohaté využití v koupelně, na pláži, na nemocničním lůžku, v ložnici, v kabelce, na lyžařském svahu, v masážním salonu, u zubaře, nebo i v kavárně. Můžete ho využít i například takto:

– Odličovadlo,
– Denní krém,
– Krém na obličej a ruce,
– Olej do koupele,
– Místo vody / gelu po holení (tedy jako olej po holení),
– Opalovací olej, resp. olej po opalování na zklidnění pokožky,
– Díky jeho antiseptickým a antibakteriálním účinkem ho určitě doporučuji užívat jen tak na lžičce (ráno / večer) preventivně proti nemocem,
– Na popraskané rty namísto balzámu na rty,
– Masážní olej,
– Účinně působí i proti vzniku zubního kazu a na celkové pročištění ústní dutiny + jako benefit má i bělící účinky na zuby (doporučuji tzv. Oil pulling),
– Velká mňamka je přidat si malou lžičku panenského kokosáku do kávy (ristretto nebo espresso bez mléka, bez cukru a jen s kokosákem).

Co se týká toho, že je dražší, tak osobně jsem názoru, že pokud se kokosový olej využívá komplexně (kuchyň, koupelna atd.) a daný jedinec je přesvědčen přesedlat na zdravější životní styl, tak časem zjistí, že takovýto způsob života ho povede k mnohem nižší spotřebě současných konvenčních produktů (resp. k jejich úplnému vyloučení). Tedy psychologicky změní názor současné doby, že „dobré“ je koupit hodně za málo peněz, což vede jen k podvědomému přehnanému nakupování.

Čili, abych to shrnul – některé produkty, které vypadají vedle konvenčních produktech jednotkově dražší, jsou z mého pohledu naprosto v pořádku, pokud bereme v úvahu to, že je ve skutečnosti nepotřebujeme tolik jako těch konvenčních – to by si ten daný člověk měl uvědomit.

Jak jsem psal výše – já si kokosový olej umím zaměnit za kopu jiných produktů a tím pádem vám garantuji, že utratím méně než člověk, co si je všechny kupuje. To je prostě jednoduchá matika :-). Dalším důvodem je samozřejmě i hledisko zdraví, čili pokud jsem přesvědčen, že to či ono mi pomáhá i zdravotně a z dlouhodobého hlediska nejsem kvůli tomu, zda onomu nemocný, neužívám léky, nejsem zbytečně PN a celou řadu jiných věcí, tak to pro mě má i tento velmi pozitivní rozměr.

12. Malé balení kokosového oleje se při každodenním používání v kuchyni rychle dojde. Doporučujeme používat v kuchyni velká balení?

Pro představu – já spotřebuji jedno 450 ml balení sám v kuchyni asi za měsíc a v koupelně cca za dva měsíce a nepotřebuji množství konvenčních produktů, které jen stojí spoustu peněz a zabírají mnoho místa.

13. Z jakých zemí jsou nejkvalitnější kokosové oleje?

Nejkvalitnější kokosové oleje jsou podle mé praxe z Filipín – oni jsou i největší producent kokosových produktů vůbec. Pak Thajsko, Srí Lanka, Indonésie, Indie atd. Kromě původu je však hlavní atribut kvality způsob jeho výroby.

Mám zájem o kokosový olej

Zdroj obrázku: Freeimages.com

Sdílejte článek, budeme rádi:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *