Máme pro vás super produkty z kokosu pro zdraví i krásu.


PROHLÉDNOUT!

Kokos a zdraví – jaký má na naše zdraví vliv?

Kokos a zdraví – jaký má na naše zdraví vliv? 3.60/5 (72.00%) 5 votes

kokos-zdraviKokos je vynikající potravina pro lidi s potravinovou intolerancí na mléko. Tvrdá bílá dužina je složena z 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Uprostřed kokosu se nachází dutina s kokosovou vodou, kterou známe spíše pod názvem kokosové mléko (mylné označení!). Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu B (kromě B6 a B12), vitaminu C. Dále obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík a fosfor. Zajímavostí je, že kokosová voda je jedním z nejlepších vodičů elektrického proudu, které se vyskytují ve volné přírodě. Podívejte se jak kokos prospívá našemu zdraví:

Kokos a zdraví

1. Vědecký název je Cocos nucifera. Dávní španělský objevitelé ho nazývali Coco – opičí tvář. No a nucifera znamená „plodící ořechy“.
Dužina, kokosová voda, mléko, olej a kokosová vlákna jsou zdrojem obživy pro miliony lidí na celém světě. Na mnoha ostrovech je kokos základem jídelníčku. Skoro třetina světové populace je nějakým způsobem závislá na kokosu, ať už jako na zdroji obživy, nebo ekonomicky. Pro lidi s potravinovou intolerancí laktózy nebo alergií na mléčné proteiny, znamená vhodnou náhradu za kravské mléko.

2. Kokos je velmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Dá se klasifikovat jako funkcionální potrava, protože kromě své výživové hodnoty má i mnohostranné, zdraví propešné účinky (proto ho můžeme zařadit i mezi nutraceutika). Pro mnoho kultur, společenství, náboženství či ras je kokos neocenitelným zdrojem obživy a léčivé síly.

3. Kokos se odedávna používá v tradiční medicíně. Obzvlášť používaný je kokosový olej, který se je součástí tradiční medicíny zejména v Asii a Pacifiku. Na ostrovech v Pacifiku, je kokos považován za všelék a i proto je nazýván „Stromem Života“. Používá se k léčení mnoha zdravotních obtíží včetně následujících: záněty, astma, plešatost, bronchitida, popáleniny, nachlazení, zácpa, kašel, ledvinové kameny, podvýživa, nepravidelná, či bolestivá menstruace, bolesti zubů, kyselina, žaludeční problémy a mnoha jiných.

4. Kokosová voda je čirá tekutina, nacházející se uvnitř mladých kokosových ořechů. Jak kokosový ořech dozrává, voda se postupně vstřebává do dužiny. Kokosová voda je sterilní. Má složení skoro identické jako plazma anv druhé světové válce se v Pacifiku používala jako transfúze a zdroj plazmy pro zraněné vojáky. Je velmi osvěžující a výživná. Pomáhá ochlazovat lidské tělo a povzbuzuje metabolismus a krevní oběh. Na Bali se často pije spolu s troškou chili a limetové šťávy rovnou z kokosu, super recept.

5. Kokosový krém. Je vyroben lisováním dužiny z čerstvě otevřeného kokosu. Bohatý, hustý krém má nasládlou chuť kokosu a je zdrojem mastných kyselin jako kyselina laurová, kyselina kaprylová, či kyselina kaprová, které jsou např. užitečné proti plísním a kvasinkám. I když se jedná o nasycené tuky, jsou jiného druhu než nasycené tuky živočišného původu (mají krátký, nebo středně dlouhý řetězec) a proto se velmi rychle vstřebávají. Má lepší nutriční hodnotu než obyčejné mléko a nemá žádný cholesterol. Kokosový krém je velmi podobný šlehačkové smetaně a je vynikající náhradou při alergii, či potravinové intoleranci na kravské nebo kozí mléko. Můžeme z něj vyrobit zmrzlinu, použít ho do omáček, nebo nahradit jím smetanu v hráškové polévce. Podobá se na kokosové mléko, ale je hustší a obsahuje více tuku a výživných látek. Na vaření se tedy pro svoji konzistenci a chuť hodí víc. Podle toho, jak potřebujeme ho můžeme libovolně ředit vodou a tím vyrobit kokosové mléko.

6. Kokosové mléko není, jak si mnozí myslí, tekutina která je uvnitř. Je to substance vytlačena z čerstvého kokosu. Dá se říci, že je to zředěná forma kokosového krému. Kokosové mléko lze použít všude tam, kde se používá mléko kravské, či kozí, pokud to jeho chuť dovoluje. Můžeme si ho zkusit dát například i do kávy.

7. Kokosový olej. Vyrábí se z kokosového krému, který se pomaličku vaří při nízké teplotě. Po 12-24 hodinách olej vyplave na povrch, kde se sebere. Toto je tradiční způsob, který se však stále používá. Samozřejmě se převážně používají moderní metody.

Kokosový olej můžeme použít na vaření, přidávat do salátů, jako kondicionér na vlasy, jako uvolňující prostředek. Přidán k jídlu má příznivý vliv na trávení. Můžeme jím léčit drobná poranění. Aplikován na ránu vytvoří tenky film, zabraňující přístupu vzduchu a bakterií a urychluje léčení poškozeného tkaniva. Kokosový olej je dodnes mezi odborníky na výživu kontroverzním tématem. Je to kvůli tomu, že se jedná a nasycený tuk a nasycený tuk se podílí na zvedání hladiny LDL cholesterolu v lidském těle. Podle některých odborníků se však jedná o jiný druh saturovaného tuku, než o jaký se jedná u saturovaných tuků živočišného původu. Navíc obsahuje 32% kyseliny laurové, která, jak se ukazuje, plní významnou roli při udržování našeho imunitního systému. Prokázalo se také, že lidské tělo potřebuje i saturovaný tuk. Nejnovější studie zatím ukazují, že kokosový olej má mnoho blahodárných či léčivých účinků na lidský organismus.

VIDEO: Blogerka radí – jak použít kokosový olej

Mám zájem o produkty z kokosu
Zdroj obrázku: Freeimages.com

Sdílejte článek, budeme rádi:

2 komentářů: Kokos a zdraví – jaký má na naše zdraví vliv?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *